Zavaró anyajegyek: mit kell, és mit lehet eltávolítani?

Mivel a bőr pigmentált részei még akkor is változhatnak a fény hatására, ha egész nyáron napvédő krémet használtunk, az őszi hónapok lehetnek a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket.

A bronzosságért, a leégésekért később még benyújthatja a számlát a bőrünk, amely minden napon töltött órát megőriz, és mintegy összeadva elraktározza. A bőrrák kialakulásának kockázata alól azok sem kaphatnak felmentést, akik a mesterséges barnulást választják, a szoláriumokban használt UV-A tartományú fény szintén provokálja az anyajegyeket.

Ma már az egészségügyi világszervezet (WHO) is céljának tekinti, hogy 18 év alatt tilos legyen a szolárium használata, ugyanis újabb kísérletek tanúsága szerint az UV-A fény növeli a bőrrák gyakoriságát. Bizonyított tény az is, hogy azonos fokú barnaság, függetlenül attól, hogy napfény vagy mesterséges fény hozta-e létre, ugyanakkora mértékű károsodást okoz a bőrben, és ugyanakkora bőrrák-kockázatot rejt magában.

Leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függően alakulnak ki, de egyes hormonális változásoknál, így például a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek. De a fény hatására is sötétedhetnek, vagyis ha a bőr lebarnul, vele barnulnak a pigmentált részek, az anyajegyek is. Később, ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosnak lenni, még a bőr szintjében lévő anyajegyekkel szemben is. Sokan tévesen úgy vélik, ezek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott éppen ezekből alakulhat ki gyakran rosszindulatú sejtburjánzás. Ha tehát az anyajegyeinknél gyanús változást észlelünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet.

„Érdemes kikérni a bőrgyógyász véleményét, mely anyajegyeket ajánlott vagy lehetséges eltávolítani” – hangsúlyozza Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza, aki szerint ez akkor indokolt, ha az anyajegy pigmentszerkezete gyanúsnak tűnik, ha esztétikailag vagy az elhelyezkedése miatt zavaró – például öltözködésnél, borotválkozásnál irritációnak van kitéve. Azaz gyakorlatilag bármelyik anyajegytől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok.

A bőrgyógyász szerint nemrég kimutatták, hogy lézerrel nem ajánlott festékes anyajegyeket eltávolítani, mivel így legtöbbször csak a nem teljes eltávolítás lehetséges, valamint a lézerfény stimuláló hatása révén akár rosszindulatúvá is válhatnak a bőrelváltozások. Egy gyanús anyajegy időben való eltávolítása azonban életet is menthet.

Forrás: hvg.hu