Nem is olyan mumus a BOTOX ?

A botox szó szinte mindenkiben negatív érzéseket vált ki. Sajnos a hollywoodi sztárok túlzásba vitt és nem megfelelő kezelése felelős elsősorban ezért. De nem is tudnánk hány ember szaladgál a környezetünkben botox-szal a testében…

A botox a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxin, melyet több, mint 30 éve használnak az orvostudományban ill. esztétikai célú kezelésekben.

Ma a világ vezető esztétikai kezelése közé tartozik. Magyarországon 1980-as években adták be az első ilyen célú injekciót. Ez az egyetlen olyan fiatalító kezelés, mely néhány percig tart, ún. ebédidős beavatkozás, és amivel két héten belül 10 évvel lehet fiatalabb az ember. Ha megfelelő szakember, vagyis bőrgyógyász vagy plasztikai sebész végzi a kezelést, akkor teljesen természetes eredményt lehet vele elérni és csak azt látja a páciens környezete, mintha kipihentebb és összességében fiatalabbnak tűnne.  Tévhit, hogy teljesen mimikátlan lesz az arc és az is, hogy utána rosszabb lesz a bőr állaga. A toxin elsősorban a mimikai ráncok kezelésére szolgál. Azáltal, hogy ellazítjuk a mimikai izmokat, a felette lévő bőr nem ráncolódik. Amíg tart az injekció hatása (átlag 3-4 hónap), addig sem ráncolódik a bőr, tehát megállítjuk az idő kerekét. Sőt, akár prevenciós célból is adható, hogy ezen ráncok ne mélyülhessenek el. Hatékonyan lehet vele kezelni a szemöldökök közötti ún. „mérges ráncot”, szarkalábakat, homlokráncokat, a száj feletti ún. „dohányzó ráncokat”, az íny kivillanását mosolygásnál, legörbülő ajkakat, stb…

Mégis szinte mindenki szégyelli és titkolja a kezelést, pedig az arcon kívül egyéb gyógyászati célú haszna is létezik a botoxnak. Ezért egyáltalán nincs szégyellnivalójuk, kedves régi és leendő „botoxosok klubtagjai”!

Kezdetben izomgörcsök kezelésére alkalmazták, mivel  gátolja az ideg és az izom közötti ingerület átvitelt, ezáltal ellazítja az izmokat.  Manapság is használják ortopédiában gyerekek kóros izomgörcseinek kezelésére is, az esztétikai kezeléseknél használatos dózis többszörösével.

Sok ember szenved fokozott izzadástól, melyre a hónalji ill. tenyéri-talpi botox kezelés kb. fél évre megszabadít. A kezelés után a páciens lecserélheti a  ruhatárát és bátran vehet fel színes felsőket anélkül, hogy kellemetlen izzadságfolt díszelegne a hónaljában. Sőt, akár megspórolhatja a hónaljdezodor árát is, mert az izzadságszagnak is búcsút inthet. Bátran foghat kezet egy üzleti tárgyalás során, vagy az első randin nyugodtan foghatja meg párja kezét. Amikor esztétikai célból a homlok területét kezeljük, akkor a verejtékmirigyek is blokkolódnak, így egy kemény edzés során se fog az izzadság a szemébe folyni a páciensnek, amellett hogy 10 évvel fiatalabbnak néz ki.

A migrén kezelésében az amerikai FDA elfogadta a homlok botox injekciót. Így ezen kezelésen átesett páciensek által tapasztalt másik kellemes „mellékhatás”, hogy amíg le nem bomlik a botox, addig a fejük se fog fájni!:))

Újabb alkalmazási területe az ún késztetéses inkontinencia, amikor a húgyhólyag akaratlanul összehúzódik. Ilyenkor a hólyagfal izomzatába adott botox injekcióval ellazul a hólyag és megszűnnek a panaszok.

Kissé extrém alkalmazási terület a talp izomzatába adott botox injekció, mellyel a páciens fájdalommentesen viselhet magas sarkú cipőt, de krónikus talpfájdalom esetén is hatékonyabbnak bizonyult a hagyományos szteroid kezelésnél.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy  szívbetegek coronaria bypass műtéte után gyakran fellépő  pitvarfibrillációja megakadályozható a szív körüli zsírszövetbe adott botox injekcióval.

Szóval Hölgyeim és Uraim, amennyiben a fentiek közül bármelyik érintené Önöket: „Botoxra fel!”

 

Dr. Boros-Gyevi Márta

bőr-, és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos

www.dermarta.com