Lézerrel elejét venni az öregedésnek?

Mivel a ráncok kialakulása már a harmincadik életév után elkezdődik, egyre keresettebbek a különféle arcfiatalító kezelések. Íme két népszerű kezelés, amelynek vannak előnyei, és persze hátrányai is.

A mimikai izmok speciális munkája befolyásolja leginkább az arcbőrön megjelenő ráncok kialakulását. Ezek az izmok ugyanis nem ízületeket mozgatnak csontról csontra irányulva, hanem a koponyacsontról indulva az egyes bőrterületeket mozgatják. A szövetek rugalmassága miatt azonban egy bizonyos életkorig ennek a mozgásnak nincs látható nyoma, vagyis amikor az izmok nem mozognak, a bőr kisimul. Amikor azonban a szöveti rugalmasság csökken, a bőrön már nyugalmi állapotban is láthatóak lesznek a redők. Ráadásul a folyamatosan használt mimikai izmok az évek során egyre erősödnek és nyugalmi állapotban sem lazulnak el teljesen – mondja Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász szakorvos.

A csökkenő elasztin- és kollagén-termelődés, és a gyengülő vízmegkötő képesség szintén felgyorsítja a bőr rugalmasságának elvesztését. A rossz hír, hogy a folyamat már a harmincas években elkezdődik és ötven felett rohamosan fokozódik.

Belülről, lézerrel

A legmodernebb lézeres technika, az úgynevezett ELOS (Elektro Optical Synergy) egyesíti a lézer és a rádiófrekvencia hatásait. Először a rádiófrekvencia jut a bőr felszínére, és mivel felmelegíti azt, megsokszorozza a lézer terápiás hőhatását. Ráadásul a rádiófrekvenciás elektróda talpain keresztül a felmelegedés is folyamatosan mérhető, és ha ez egy beállított érték fölé kerül, automatikusan csökkenni kezd, így megelőzve a bőr túlhevülését.

A hatás tulajdonképpen egy gyors, fájdalommentes és azonnali bőrfeszesítés. A lézerfény ugyanis azonnal összehúzza a kollagén rostokat, később pedig, elnyújtott hatásként jelentkezik a kollagénszerkezet újraépülése, a rostok megrövidülése, a fokozott kollagén termelés, így pedig a látványos bőrfeszesedés. Az eljárás kevésbé alkalmas a már rögzült, mély ráncok eltűntetésére, de az időben elkezdett, és rendszeresen ismételt kezelés erősen lassíthatja a folyamatot. Egy-egy sorozat három-négy alkalmat jelent.

Gátolt izommozgás

A „A”-típusú botulinom toxin az idegek ingerület átvitelét gátolja, vagyis az összehúzódásra vonatkozó idegrendszeri utasítás nem jut el az izomhoz. Az orvostudomány már évtizedek óta használja az anyagot a kóros izomműködések gátlására – tisztított formában és pontosan adagolt mértékben.

Azáltal szünteti meg a ráncot, hogy blokkolja a kezelt izmot, vagyis azért nem lesznek láthatóak például a homlokráncok, mert egyszerűen nem tudja összehúzni az ott lévő izmokat. Éppen ezért azok választják elsősorban ezt az eljárást, akiknek már középmély, kialakult ráncai vannak, jellemzően a szemöldökök közt, a homlokon, a szem körül. A hatás általában 3-6 hónapig tart, de az ismétlések hatására a kezelt izmok részlegesen gyengülhetnek, és a ráncképző aktivitás is lecsökken, sőt a páciens egyszerűen leszokik az adott izom mozgatásáról. Vagyis több kezelés után az izom szinte szándékosan sem tud annyi ráncot létrehozni, mint korábban.

Forrás: hvg.hu