Körömgomba

A körömgomba napjainkban Magyarországon szinte népbetegség. Sajnos sokszor, ha valakinek körömgombája van a sok patikában recept nélkül megvásárolható méregdrága szerekkel való kezelések hatástalansága miatt egyszerűen feladja a kezelést és uszodába,  szaunába jár, ezzel megfertőzve az egészséges embereket.

körömgomba kicsi

Amikor a körömnek kevesebb, mint egyharmada érintett, akkor sokszor meg tud gyógyulni csak helyi kezelésre is.

Ha azonban már a köröm nagyobb része, esetleg teljes hossza sárgásan, esetleg feketésen elszíneződött, megvastagodott, akkor  már szájon át szedhető tabletta is kell a teljes gyógyulás eléréshez.  Felírásuk azonban nagy körültekintést igényel, hiszen ezek a gyógyszerek általában a májon keresztül választódnak ki, tehát mielőtt el kezdi szedni a beteg, friss laborvizsgálat szükséges az esetleges májbetegség kizárására. Bizonyos gyógyszerek hatását csökkenthetik/növelhetik, ezért fontos a beteg által szedett gyógyszerek ismerete is. Sajnos lábon lévő körömgomba esetén minimum 4-6 hónapig kell szedni a gyógyszert, de előfordul az is, hogy a teljes körömlenövésig. Természetesen ez alatt az idő alatt 2-3 havonta ismételt laborvizsgálat szükséges.  Amennyiben a májfunkciók megemelkednek, akkor  a gyógyszert le kell állítani és ezután a májenzimek maguktól visszatérnek normál tartományba. Tehát nem kell félni ezektől a tablettáktól, csak megfelelő szakemberre kell bízni a felírásukat.

körömgomba nagyKézen lévő körömgomba esetén általában elég 3 hónapig szedni a tablettát.

Sokszor szükség van gombatenyésztésre is, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az általunk felírt gyógyszer valóban hat arra a bizonyos gombatípusra.

Lézerkezeléssel is lehet a körömgombát gyógyítani, de ehhez is több kezelés kell, viszont a gyógyszerek káros mellékhatásaitól viszont így nem kell tartani.

Tehát a körömgombától igenis meg lehet szabadulni, csak megfelelő szakemberre kell bízni a kezelést!