Cikk a hajhullásról

 

 • Ha télen soha nem hordok sapkát, hozzászokhat a fejbőröm a hideghez? Úgy tudom, ilyenkor nem fázik meg a fej, legalábbis sokkal jobb, mint egyszer felvenni, máskor elhagyni a fejfedőt…- veti fel a kérdést olvasónk, Anita.
 • Télen mindenkinek javasolnám a sapka viselését, hiszen a fejbőrünk segít a testhőmérséklet szabályozásában. Ha a nagy hidegekben nem védi a fejünket sapka, de testünk többi részét meleg ruha borítja, akkor a fejbőrünkön lévő vérerek mintegy hőcserélőként lehűtik testünk egyéb területén lévő vérmennyiséget – magyarázza dr. Boros-Gyevi Márta. A bőrgyógyász, kozmetológus rámutat: – Ennek következménye, hogy a maghőmérsékletünk csökken, vagyis jobban fázunk. Ráadásul a fejbőrünkben lévő kis hajszálerek a hideg hatására összehúzódnak és oxigénellátásuk annyira csökken, hogy sérülhet a hajszál. Nem csak megfázhatunk, de emiatt a hajunk is hullhat.
 • Visszafordítható ez a folyamat? Az így kihullott haj visszanő? – érdeklődik tovább olvasónk.
 • Természetesen igen, visszanőhetnek a „megfázás” miatt elveszített hajszálak. Ennek érdekében érdemes vitaminokat is szednünk. A cink tartalmú tablettákat javaslom, illetve az A és a H vitamint. Utóbbit inkább speciális, erre a célra kifejlesztett hajserkentőkben találjuk meg. Illetve hajhullás esetén, azt is szoktam javasolni, nézessük meg, nem áll-e fent D-vitamin hiány. Ennek a vitaminnak a szedését egyébként szinte minden felnőttnek javasolhatnám a téli időszakban, mert a legtöbben hiányt szenvednek belőle – kevés napfény ér ilyenkor legtöbbünket és sajnos az ételekből sem tudunk elég D vitaminhoz jutni.
 • Mi a helyzet a hajmosás utáni kimenetellel? Nem biztos, hoigy teljesen megszáradt a fejbőr, a hajtő, attól, hogy mi úgy érezzük…
 • Ha rendesen megszárítottuk a hajunkat, nem lehet gond, de ilyenkor is javaslom a sapkát. Ez a férfiakra is vonatkozik! Rájuk jellemzőbb, hogy használnak valamilyen hajformázót, és utána nem szárítják meg a fejüket. A nedves hajtő megakadályozza, hogy a hajszálerek keringése megfelelően működjön, az előbb említettek miatt, megfázik a fejbőr, károsodhatnak a hajszálak, a hajhagymák.
 • Általában megijedünk, ha elkezd hullani a hajunk. Mikor érdemes orvoshoz fordulni?
 • Tavasszal és ősszel jobban hullik a hajunk, gyakorlatilag mi is vedlünk, mint az állatok. Normálisnak tekinthető, amíg csak napi 80-100 szál haj hullik ki. Ha ennél több, akkor érdemes kivizsgáltatni. Persze nyilván, akinek hosszabb a frizurája, az máshogy érzékeli ezt a mennyiséget, megijedhet. Az már nem természetes, ha valaki beletúr a hajába, és nagyobb mennyiségű haj marad a kezében ill, ha foltokban hullik ki
 • Általában a férfiak kopaszodásáról beszélünk többet, pedig egészen fiatal, húszas-harmincas éveikben járó, nőknél is felvetődhet hasonló probléma.
 • A nők esetében leginkább a menopauza kezdetétől figyelhető meg, hogy a férfiakhoz hasonlóan kopik a haj. Lecsökkennek ugyanis a szervezetben a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron), és a férfi nemi hormonok kerülnek túlsúlyba. Ez pedig a fejbőrön is megmutatkozik. Fiatalabb nőknél a fej tetején jelentkező, férfias típusú hajhullás, hormonális problémákra utalhat. A pajzsmirigy működési zavar is ilyen. De okozhatja mellékvese kéreg elégtelenség, illetve policisztás ovárium szindróma (PCOS) és inzulin rezisztencia. Utóbbi a mai fiatal nők körében nagyon gyakori betegség. Egyértelműen meg lehet különböztetni egyéb, diffúz hajhullástól, hiszen tarkó tájon és oldalt megmarad a haj eredeti sűrűsége.
 • Milyen vizsgálatokat végeznek el ilyenkor?

Mindenképpen érdemes egy rutin labort csináltatni, abból látja a szakember a máj- és vesefunkciókat, vércukor szintet. A vérkép alapján megállapítható, hogy fennáll-e vérszegénység ill. ezzel kapcsolatos vashiány, mely szintén okozhat hajvesztést. Amennyiben a gyulladásos paraméterek (CRP, AST) magasak, akkor ez a szervezetben lévő gócot mutathat, és egy bizonyos gennykeltő baktérium (Streptococcus) jelenlétét mutatja, ami a mandulában szokott leggyakrabban előfordulni. Utóbbi esetében a fül-orr gégész torokváladék-tenyésztést végez ill. mandula eltávolítást javasolhat. A fogászati gyulladásos gócokat panoráma röntgen segítségével lehet a legkönnyebben megállapítani, nőgyógyászati góc kimutatására tenyésztést ill. policisztás ovárium szindróma gyanúja esetén ultrahang vizsgálatot érdemes csináltatni. Akár epekövesség és epehólyaggyulladás  is lehet a hajhullás oka, ezért hasi ultrahang vizsgálat is ajánlott – fejezi be dr. Boros-Gyevi Márta