Bőrrák szűrés, gondozás

A bőrdaganatok szűrése ugyanolyan fontos, mint a tüdőszűrés, nőknél méhnyakrák szűrés, férfiaknál prosztatarák szűrése. Szerencsére napjainkban ez egyre inkább tudatosul az emberekben és nagyobb figyelmet fordítanak bőrükre. Évente egyszer mindenkinek ajánlatos bőrgyógyásznak megmutatnia magát, hiszen olykor banálisnak tűnő foltból is életet veszélyeztető állapot alakulhat ki. Ha valakinek sok anyajegye van, családban vagy saját magán előfordult melanoma,  vagy egyéb bőrdaganat, gyakran leégett, akkor akár 3 havonta is kell ellenőriztetnie magát.  Nagyon fontos saját magunk illetve családtagjaink vizsgálata, mert mi magunk lehetünk sokszor azok, akik először felfedezzük a daganatot.

A bőrdaganatok legritkább, de legsúlyosabb típusa a melanoma malignum, ami a bőrrák okozta halálozások 75 százalékát okozza. Ebben az esetben a nagy méretű, nagy számú, valamint a veleszületett anyajegyek válhatnak főbűnössé, amelyeket érdemes időközönként ellenőriztetni, mert bár a betegség viszonylag gyorsan ad áttétet, ha időben észreveszik, gyógyítható. Gyanakodjunk, amennyiben egy anyajegy szabálytalan alakúvá válik, sötétedik, esetleg szürkés részletet kezd el tartalmazni, hirtelen megnő, vérzik, viszket, illetve ha olyan új anyajegy jelenik meg rajtunk, ami színben, alakban eltér a többitől.

Ez a típus a bőrben elhelyezkedő melanocytákból, bőrfestéket termelő sejtekből indul ki, áttétet adhat a tüdőbe, agyba, májba, csontokba. A háttérben állhat egy festékes anyajegy sérülése, többszöri leégés is. Éppen ezért az egyik legnagyobb kockázatot a rendszeres UVA sugárzás jelenti, de az UVB-nek is szerepe van – így nemcsak a napfény, de a szolárium is növeli a rizikót. Nemcsak meglévő anyajegyből alakul ki, az esetek kétharmadában újonnan keletkezik a bőrön.

Érdemes gyanakodnunk, ha olyan halványvörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozást találunk magunkon, amely esetleg viszkethet is. Ha sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző seb, fekély alakul ki .Ebben az esetben ugyanis basaliomával lehet dolgunk, amely a leggyakoribb bőrdaganatfajta, igaz, a legjobban gyógyítható is, amely leginkább a napfénynek kitett testfelületeken alakul ki. Viszonylag lassan növekszik, de a mélyebb szövetekre terjedve akár a csontokat, porcokat is „elrághatja”, viszont áttétet más szervekbe nagyon ritkán ad. A felületes forma fagyasztással, speciális krémmel, fénykezeléssel (PDT), a nagyobb, súlyosabb forma műtéttel teljes mértékben gyógyítható, de később kiújulhat, ezért rendszeres utánkövetés szükséges.

Ugyanígy gyanús az újonnan megjelenő bőrhiba, amely leginkább nem gyógyuló sebre emlékeztet. De figyelni kell a meglévő krónikus bőrgyulladások kifekélyesedésére is. Ezek ugyanis a második leggyakoribb bőrrákfajta, a spinalioma megjelenésére utalhatnak. A rendellenesség a bőr felszíni rétegeiből, az úgynevezett tüskéssejtekből indul ki, és áttétet is – nyirokcsomók, tüdő, csont – képezhet más szervekben.

Nem kizárólag a napfénynek kitett bőrön alakul ki, előfordulhat például a száj nyálkahártyáján, nemi szerveken is. Megjelenésében az ionizáló sugarak, kémiai anyagok – mint például a kátrány, arzénszármazékok –, a human papilloma vírus (HPV) is szerepet játszanak. Ha időben észlelik, műtéttel vagy sugárkezeléssel eredményesen gyógyítható.

Az időben felismert bőrdaganatok jó eséllyel gyógyíthatók, ezért a rendszeres bőrrák szűrés életet menthet!

Dr. Boros-Gyevi Márta